Kulutusluotto

Kulutusluotto on pikavippiä laina-ajaltaan pitkäaikaisempi ja lainasummaltaan suurempi laina. Suuruudeltaan kulutusluotto on tyypillisesti 500 – 20 000 euroa ja laina-aika 1- 10 vuotta. Muutaman tuhannen euron kulutuslutto on mahdollista saada ilman vakuuksia tai takuita, kun raha-asiansa on hoitanut moitteeta. Suuremmille summille vakuudeksi voi hyvinkin riittää jo säännölliset tulot ja vaikkapa omistusasunnon omaaminen.

Kulutusluoton voi kuitenkin käsittää myös laajemmin. Yleensä se kuitenkin ymmärretään tavaroiden tai palvelujen hankintaa varten myönnettynä lainana. Kyseessä voi olla esimerkiksi autolaina, remonttilaina tai vaikkapa lomamatkaa tai esimerksi sistuksen hankkimista tai muita ostoksia varten otettu laina. Kulutusluottoihin voidaan laskea laajemmassa mielessä myös erilaiset tililuotot, osamaksukauppa, pankkilainat ja luottokorttiluotot.

Kulutusluottoja myöntävät pankit, rahoitusyhtiöt, luottokortiyhtiöt, kauppaliikkeet, matkanjärjestäjät sekä muut liikeyritykset. Luottojen ehdoissa on merkittäviä eroja. Niihin kannattaakin tutustua tarkisti. Kulutusluottojen vertailu helpottuu kiinnittämällä huomio olennaiseen. Luoton tarjoajan tulee aina mainita kulutusluoton todellinen vuosikorko. Todellinen vuosikorko sisältää lainan varsinaisen koron lisäksi myös kaikki muut lainasta aiheutuvat kustannukset kuten avausmaksun ja mahdolliset kuukausittaiset lainanhoitomaksut.

Osamaksuluotto

Osamaksuluotto on tavaran tai palvelun hankkimista varten hankittu luotto. Esimerkiksi autolaina on tyypillisesti osamaksuluotto, jossa auton omistus siirtyy asiakkaalle vasta hänen maksettuaan lainan viimeinen osamaksu.

Vakuudellinen kulutusluotto

Vakuudellisessa kulutusluottossa luotolla on vakuus. Vakuudellinen kulutusluotto on vakuudetonta kulutusluottoa edullisempi, koska sen myöntäjän luottotappioriski on merkittävästi pienempi.

Vakuudeton kulutusluotto

Vakuudettoman kulutusluoton kohdalla luottopäätös perustuu lainanhakijan taloudelliseen tilanteeseen. Vaikuttavia tekijöitä luoton myöntämiselle ovat mm. asiakkaat tulot, velat sekä luottohäiriötiedot. Jos asiakkaalla on aiempi luottohäiriö, lainaa on vaikeampi saada. Luottoa voi saada hyvin ilman vakuuksia tai takuita, mutta työttömänä lainaa voi olla vaikeampi saada.

Kulutusluotto tarjoaa joustavan tavan hetkillisten suurempien kulujen jakamiseen pidemmälle aikavälille. Tällöin esimerkiksi uuden auton ostaminen tai remontti ei aiheuta kohtuuttomia hetkellisiä muutoksia perheen elintasoon.