Osamaksu

Osamaksu (osamaksuluotto) on tavaran, palvelun tai kokonaisuuden hankintaan tarkoitettu luotto. Osamaksulla maksettaessa ostettavan tavaran omistusoikeus ei siirry ostajalle, ennenkuin kaikki maksuerät on suoritettu.

Tyypillisesti osamaksulla ostettaessa ulkopuolinen rahoitusyhtiö ottaa ostettavan tavaran, palvelun tai kokonaisuuden virallisen omistusoikeuden, kunnes osamaksun viimeinenkin maksuerä on suoritettu. Ostaja saa ostetun tavaran heti haltuunsa, mutta omistusoikeus siis siirtyy rahoitusyhtiölle. Jos ostaja ei hoida osuusmaksuluoton takaisinmaksua sovitusti, voi myyjä tai luoton myöntänyt rahoitusyhtiö ottaa osamaksulla ostetun tavaran haltuunsa.

Osamaksulla harkiten

Osamaksulla kannattaa ostaa erityisen harkitusti. Useita osamaksuja on helppo kerätä samaan aikaan. Tällöin yhteen menee vaikka 19e/kk, toiseen 25,50e/kk ja kolmanteen 80e/kk. Yhtä-äkkiä, lähes huomaamatta, rahaa meneekin osamaksulla ostettujen tuotteiden maksujen kattamiseen hurjat määrät per kuukausi. Osamaksu on kätevä ostotapa, kunhan vai maksaa osamaksulla tietoisesti ja selvittää kokonaiskustannukset ennen tuotteen tai palvelun hankkimista.